onsdag 6 augusti 2008

Chokladpaj.

Pajskal:

2 dl vetemjöl
1 dl florsocker
100 g smör eller margarin
1 äggula
ev 1 msk kallt vatten

Fyllning:

175 g mörk blockchoklad (eller marabou mörk)
3 msk starkt kaffe eller mjölk (jag föredrar mjölk)
2 äggulor
2 äggvitor
1 dl vispgrädde

Börja med pajskalet. Blanda mjöl och florsocker. Tillsätt därefter kylskåpskallt smör eller margarin och finfördela med fingertopparna. Arbeta snabbt in äggulan och eventuellt vattnet. Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant. Nagga degen och låt den stå i kylen i 30 minuter, så håller den formen bättre.
Grädda den i knappt 10 minuter i 200 grader. Låt skalet svalna och ta försiktigt bort formen om du har möjlighet.

Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad. Låt den svalna något och rör sedan ner kaffe eller mjölk. Tillsätt äggulorna när chokladen inte känns alltför varm längre. Om chokladen är för het koagulerar smeten. Vispa äggvitorna hårt och grädden något lösare var för sig. Vänd ner grädden och därefter äggvitorna i chokladsmeten. Häll smeten i pajskalet och låt stå kallt minst ett par timmar. Pajen är ännu godare efter någon dag, om du vill förbereda den i god tid.


Detta receptet är jättegott, verkligen värt att prova. Speciellt om man är en liten chokladälskare som jag.

1 kommentar:

Frida - Doula i Östergötland sa...

Mmmm...........
Den ska jag prova!